Francúzsko ponúka jedinečné víno z oblasti Chablis

Francúzsko ponúka jedinečné víno z oblasti Chablis

29.06.2015 20:18 Novinky,

Len 190 kilometrov južne od Paríža sa rozprestiera všetkými milovníkmi francúzskeho vína obľúbená oblasť CHABLIS.

www.vinopredaj.sk | vinotéka IN MEDIO , Hradská 78/B , 82107 Bratislava , tel: 02 4552 3547, info@obchodsvinom.sk

Pomenovanie získala podľa rovnomenného mestečka. Záznamy o výrobe vín tu siahajú až do 15. storočia, keď Rimania začali na tomto území spracovávať vínnu révu.

V tomto chladnejšom pásme Francúzska dosahuje vinič vyššie hodnoty kyselín ako na teplejšom juhu. Toto dovoľuje vínam dlhšie vyzrievať a táto skutočnosť napomáha aj archivácii vybraných vín z tejto oblasti.

V Chablis sa pestuje výhradne odroda Chardonnay a vína tu vznikajú len z tejto odrody.  Vápencové podložie ktoré sa skrýva pod povrchom tohto regiónu sa unikátne podpisuje pod chuť vín, ktoré sú minerálne, plné a jedinečné.

Klasifikácia vín z oblasti Chablis sa delí na Petit Chablis, Chablis AOC, Chablis Premier Cru a Chablis Grand Cru pričom Petit je najnižšia úroveň a Grand Cru najvyššia.

Vinárstvo La Chablisienne  | Chablis | Francúzsko

Od roku 1923 sa v Chablis v Burgundsku vyrábajú vína pod značkou La Chablisienne. Ich kvalita bola časom preverená na všetkých významných vínnych trhoch sveta. Takmer 300 vinohradníkov, združených v La Chablisienne, obrába asi štvrtinu z celkovej výmery vinohradov (4700 ha) v Chablis a produkciou približne 6 mil. fliaš ročne sú najväčším výrobcom v oblasti. Víno sa vyrába z jedinej povolenej odrody hrozna – Chardonnay, a to vo všetkých apeláciách – Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru a Chablis Grand Cru. Nezameniteľným charakteristickým znakom a synonymom vín z oblasti Chablis je Mineralita s veľkým M, vďaka ktorej si vína udržia vôňu a sviežosť počas niekoľkých rokov.
 

Tieto jedinečné vína nájdete aj v našej ponuke: Zobraziť vína Chablis!

 

Zdroj: La Chablisienne
Foto. La Chablisienne