Valpolicella, Recioto, Amarone a Ripasso nie sú druhy hrozna.

Valpolicella, Recioto, Amarone a Ripasso nie sú druhy hrozna.

17.06.2015 16:07 Novinky,

Valpolicella je štýl vína zo špecifického regiónu Talianska. Hrozno, ktoré sa obvykle používa na výrobu Valpolicella zahŕňa odrody Corvina, Rondinella a Molinara. Oblasť známa ako Valpolicella je súčasťou väčšej vinárskej oblasti známej ako Veneto a nachádza sa vo vnútri provincie Verona, na severovýchode Talianska.

www.vinopredaj.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, info@obchodsvinom.sk

Ak nájdete na etikete slovo Valpolicella mal by vám už názov napovedať, čo od tohto vína môžete očakávať. Valpolicella etikety s označením kvality DOC alebo v originále Denominazione di Origine Controllata ( kontrolované označenie pôvodu ), podľa zákona musia tieto vína obsahovať 70% odrody hrozna Corvina.


Vinár si môže zvoliť zvyšok ostatných odrôd, ale tie musia byť iné odrody vínnej révy, ako je Oseleta, Sangiovese, Barbera, Corvinone alebo Negrar.
Príchuť Valpolicelly je často prirovnávaná k Beaujolais a javí sa ako ako veľmi ovocná, s čerstvými višňovými tónmi a mandľovou horkosťou. Víno je ľahké a veľmi dobre sa pije. Veľkí Valpolicella producenti sú napríklad Dal Forno, a Trabucchi. Tieto vína veľmi dobre dopĺňajú napríklad čerstvú Margherita pizzu.

Úrovne Valpolicella Superiore podľa zákona môžu dosahovať vína ktoré vyzrievajú minimálne jeden rok v sude a musia mať úroveň alkoholu najmenej 12 %. V chuti sa predstavjú tieto vína čerstvými čerešňami s mandľovým záverom, ale víno je oveľa hlbšie a má viac trieslovín ako Valpolicella. Veľkí producenti tohto štýlu sú Sartori a Zenato. Tento štýl vín si najlepšie vychutnáte s cestovinami na rajčinách.

Vína Valpolicella môžu byť tiež vyrobené aj v štýle Ripasso, Recioto a Amarone. Tento štýl Valpolicella môže byť produkovaný ako DOCG alebo Denominazione di Origine Controllata e Garantita (označenie kontrolovaného a zaručeného pôvodu) s názvom Recioto della Valpolicella. K známym výrobcom Recioto a Amarone sa radí napríklad vinárstvo MASI.

zdroj: internet | wikipedia | nataliemaclean.com
foto: archiv