12 svetových káv, ktoré musíte ochutnať v roku 2017

12 svetových káv, ktoré musíte ochutnať v roku 2017

05.01.2017 14:42 Novinky,

Káva sa spája s pohodou, relaxom či povzbudením. Tak tomu je už po stáročia, tak prečo nezačať s ochutnávaním jednotlivých druhov svetových káv. Každý mesiac môžete zažiť rozmanité vône a chute kávy z inej časti sveta. Vyberte si u nás kávu a začnite s degustáciou už dnes.

BOLÍVIA, bio fairtrade
V Bolívii bolo zvykom pestovať kávu na vidieckych farmách ako ozdobné živé ploty. Až v 50 rokoch 20 storočia sa v Bolívii začali cieľavedome venovať produkcii kávy. Táto bio káva sa pestuje vo vysokých nadmorských výškach, je ručne zbieraná a až umyté a vysušené zrná Arabiky sa vyvážajú. Káva má plnú bohatú chuť bez kyslosti so sklonom k horkosti.

ETIÓPIA Crown, bio fairtrade
Na začiatku pestovania kávy bola Etiópia. Meno káva je odvodené od etiópskej provincie Kaffa. Ešte dnes tam mnohé kávovníky rastú divoko. Vysokohorská provincia Sidamo (1950 m nad morom ) je posiata malými poľnohospodármi, ktorí pestujú len odrodu Arabica. Rovnako ako vo všetkých krajinách kávy, aj Etiópia ponúka rôzne úrovne kvality. Káva pochádza z ekologického poľnohospodárstva, má veľké telo s korenistou až vínovou dochuťou.

MEXIKO HG Onyx, bio fairtrade
Mexiko je ôsmy najväčší producent kávy na svete, pestuje hlavne odrodu Arabica Typica a Catuai a to prevažne na juhu krajiny. Väčšinu kávy dodávajú malí roľníci, Veľké plantáže sú tu zriedkavosťou. Táto káva pochádza z ekologického pestovania s certifikátom Fairtrade z oblastl Chiapas v oblasti Soconusco. Proces spracovania - káva sa po vypratí prírodne suší na slnku. Táto káva má stredne plnú chuť horkej čokolády , s príjemnou karamelovou dochuťou.

COLUMBIA Supremo
Najväčši svetový výrobca akostnej kávy - hodvábnej a aromatickej, silnej a s neporovnateľnej chuti. Oblasti, v ktorých sa káva pestuje, sa rozprestierajú medzi výbežkami Ánd, kde je mierne a vlhké podnebie. Columbia Supremo má väčšie zrná, je aromatická, ovocná, ľahko oriešková a má dobrú chuťovú plnosť. Je to jedna z najlepšie vyvážených káv a zároveň káva, ktorú možno piť v akomkoľvek dennom čase.

INDIA Monsoned, Malabar
Väčšina kávy v Indii sa pestuje na plantážach v nadmorskej výške 600 až 1800 metrov. Najkvalitnejšie druhy sa z krajiny vyvážajú, kým ostatná káva na stále stúpajúcu domácu spotrebu sa dováža. V Indii bol zavedený postup zvaný monsooning. Káva India Malabar má mäkkú plnú chuť, bez kyslosti a výraznú arómu.

BRAZÍLIA Santos
Káva z najdôležitejšej pestovateľskej krajiny sveta. Brazília sa právom nazýva gigant, či kráľ kávového trhu. V Brazílii rastú neuveriteľné 4 milióny kávovníkov. Táto kvalitná káva sa pestuje v oblasti Sul de Minas. Káva má zvyčajne nízku kyslosť, je charakteristicky mäkká, jemne horká s elegantným čokoládovýrn záverom. Zber kávy tu prebieha každý rok od mája do júla.

KUBA Torquino
Bolo by prekvapujúce, keby Kuba k svojim jemným cigarám neprodukovala aj vynikajúcu kávu. Najlepšou kubánskou kávou je Turquino alebo Turquino Extra, pričom týmto označením sa rozumie skôr stupeň kvality ako oblasť. Silné guľaté telo, chuť kakaa a perníku s intenzívnym chuťovým záverom. Perfektná káva, ktorá sa hodí aj k rumom a cigarám.

GUATEMALA Antiqua
Vysoká poIoha a sopečná pôda robia perfektné podmienky pre rastúcu kvalitu kávy. V dažďových pralesoch Guatemaly rastie mimoriadne jemná vysokohorská Arabica. Guatemala Antigua je slávna na celom svete pre svolu plnosť, bohatosť a výraznú chuť, so záverom horkej čokolády. Káva sa zberá v decembri.

SANTO DOMINGO Barahona
Káva Santo Domingo z regiónu Barahona ( Dominikánska republika ) rastie na tienistých plantážach mýtického ostrova Hispaniola. Tieto kávovníkové plantáže patria k najstarším plantážam Nového Sveta. Je klasifikovaná ako Triple ( AAA-skratka pre vysokú kvalitu kávy ). Káva sa pestuje v tropickom ekosystéme s vysokým indexom biodiverzity. Káva je krémová s pozoruhodným telom a takmer nepostrehnuteľnou kyslosťou s náznakom praženého obilia a tabaku.

HONDURAS MARCALA
Oblasť Marcala sa nachádza v juhozápadnej časti Hondurasu. Táto časť krajiny je známa hlavne pre svoju výnimočnú kávu, ktorá prekročila svoju povesť na medzinárodnom trhu z kávou. V oblasti sa nachádzajú registrované kávové plantáže z roku 1937. Táto káva je z ekologického pestovania s certifikátom Fairtrade. Káva má veľmi bohatú chuť čokolády a čerešní s elegantným smotanovým záverom.

PERU
V oblasti Chanchamayo v centrálnej časti Peru sa vypestuje až 40% celkovej produkcie kávy. Káva sa pestuje na malých farmách o rozlohe asi dva hektáre, ktoré produkujú približne 1500 Kg ročne. Táto káva sa pestuje vo vysokých nadmorských výškach, aby pomalšie zrela a získala komplexnejšiu chuť. Naša káva pochádza z ekologického poľnohospodárstva s certifikátom Fairtrade.  Chuť stredne silná, jemne oriešková v závere náznak horkej čokolády.

SUMATRA MANHELDING
Sumatra, druhý najväčší ostrov a centrum Indonézie. Káva zo Sumatry sa veľmi podobá na kávu z Jávy. Káva Mandheling sa pokladá za Arabicu s najvyššou plnosťou na svete. Káva pochádza z ekologického pestovania a s certifikátom Fairtrade.