Všetko čo potrebujete vedieť o dobrej káve - časť 2.

Všetko čo potrebujete vedieť o dobrej káve - časť 2.

25.07.2016 11:22 Novinky,

Milovníkov kávy určite zaujme malý bedeker o kávach, ktoré máme v našej ponuke. Kávy z jednotlivých oblastí sveta sú vždy jedinečné a aj preto stojí za to ich všetky vyskúšať a vybrať si tú naj.

Wine & Delishop IN MEDIO, Hradská 78/B, 821 07 Bratislava | tel: 02 455 23547 | www.obchodsvinom.sk | info@obchodsvinom.sk

Navštívte našu predajňu v Bratislave, vyberte si čerstvo praženú gurmánsku kávu a zistite ako chutí svet kávy. Vašu obľúbenú kávu si môžete kúpiť aj prostredníctvom nášho e-shopu


Sumatra Mandheling – Bio Fairtrade
Sumatra, druhý najväčší ostrov a stredisko Indonézie. Káva zo Sumatry sa veľmi podobá na kávu z Jávy. Káva Mandheling sa pokladá za arabicu s najvyššou plnosťou na svete. Káva pochádza z ekologického pestovania a s certifikátom Fairtrade.

Santo Domingo Barahona AAA
Káva Santo Domingo z regiónu Barahona (Dominikánska republika) rastie na tienistých plantážach mýtického ostrova Hispaniola. Tieto kávovníkové plantáže patria k najstarším plantážam Nového Sveta. Je klasifikovaná ako Triple (AAA-skratka pre vysokú kvalitu kávy). Káva sa pestuje v tropickom ekosystéme s vysokým indexom biodiverzity. Káva je krémová s pozoruhodným telom a takmer nepostrehnuteľnou kyslosťou s náznakom praženého obilia a tabaku.

Hawaii Kona Captain Cook Moki`s farm
Moki`s farma sa nachádza v meste Captain Cook na západnom pobreží ostrova Hawaii.Nadmorská výška farmy je ideálna na pestovanie kávovníka , pretože táto oblasť má vulkanickú pôdu a rovnomernú klímu (neprevláda dažďové alebo slnečné počasie). Farma sa rozprestiera na 2,1ha pozemku, je to malá súkromná plantáž založená a kultivovaná pred viac ako 100r. rodinou Ritterhous. Káva má chuť stredne plnú kvetinovú s aromou mandlí a olivového oleja.

India Malabar
Väčšina kávy v Indii sa pestuje na plantážach v nadmorskej výške 600 až 1800 metrov. Najkvalitnejšie druhy sa z krajiny vyvážajú, kým ostatná káva na stále stúpajúcu domácu spotrebu sa dováža. V Indii bol zavedený postup zvaný monsooning. Káva India Malabar má mäkkú plnú chuť, bez kyslosti výraznú arómu.

Kopi Luwak
Na tejto výnimočnej káve si fajnšmekri naozaj pochutnajú – väčšinou však len do chvíle, než sa dozvedia odkiaľ jej nezameniteľná chuť pochádza. Slovo luwak v indonéštine označuje cibetku – kunovité zvieratko živiace sa hmyzom, malými živočíchmi a tropickými plodmi teda aj kávou. Zberači deň čo deň vyrážajú do pralesa, kde pátrajú po truse cibetiek. Keď ich nájdu, vyberú z trusu plody kávovníka a potom sa tradičným spôsobom upražia a na svete je záhadná Kopi Luwak. Táto káva bola uvedená na trh koncom 19 storočia. Kopi Luwak chutí inak ako dostupné kávy, jej chuť je popisovaná ako veľmi korenená s ľahkou karamelovo-čokoládovou príchuťou.

Nepal Mount Everest Supreme
Táto káva z Nepálu patrí medzi najvzácnejšie kávy na svete. Kávu pestujú malí farmári na svojich maličkých políčkach 50km severne od Kathmandu. Káva má intenzívnu kakaovú arómu, chuť pomarančovej kôry a čierneho čaju.

Bolivia Bio Fairtrade
V Bolívii bolo zvykom pestovať kávu na vidieckych farmách ako ozdobné živé ploty. Až v 50 rokoch 20 storočia sa v Bolívii začali cieľavedome venovať produkcii kávy. Táto bio káva sa pestuje vo vysokých nadmorských výškach, je ručne zbieraná a až umyté a vysušené zrná arabiky sa vyvážajú. Káva má plnú bohatú chuť bez kyslosti so sklonom k horkosti.

Honduras Marcala Bio Fairtrade
Oblasť Marcala sa nachádza v juhozápadnej časti Hondurasu. Táto časť Hondurasu je známa hlavne pre svoju výnimočnú kávu, ktorá prekročila svoju povesť na medzinárodnom trhu z kávou. V oblasti sa nachádzajú registrované kávové plantáže z roku 1937. Táto káva je z ekologického pestovania a s certifikátom Fairtrade. Káva má veľmi bohatú chuť čokolády a čerešní s elegantným smotanovým záverom.

Java Blawan Arabica
Táto káva sa pestuje na vulkanickej pôde v oblasti sopky Ijen. Chuť kávy je jemná až stredne plná, aromatická s tónmi škorice, čokolády, orechov, mandarínky so skvelá dochuť bez kyslosti. Poľnohospodárstvo je tradičná chrbtica indonézskej ekonomiky. Indonézia je tretia na svete vo vývoze kávy. Približne 90% z celkovej produkcie indonézskej kávy je Robusta, Arabica len zvyšných 10%. Indonézia si uvedomuje celosvetový dopyt po kvalitnejšej odrode kávy Arabica a podnikajú kroky na zvýšenie produkcie tejto odrody. Jáva je známa pre svoju vysokú kvalitu, jemnú až stredne silnú chuť s výraznou arómou.